Záhadné rolety, záhadná odpověď paní místostarostky a rozloučení

23.09.2018 21:47

V naší opoziční rubrice jsme s občany sdíleli řadu nepravostí a záhad, které se na obci dějí. Nejinak tomu bylo i letos v létě, kdy zastupitelstvo na svém červnovém zasedání projednávalo úpravy rozpočtu obce. Mezi návrhy, které navyšovaly výdaje z obecního rozpočtu, byla i položka „Výměna rolet v budově kina“ v hodnotě 35 tisíc Kč. Vzhledem k tomu, že budova prošla komplexní nákladnou rekonstrukcí teprve nedávno, byla nám tato položka záhadou a snažili jsme se od vedení obce zjistit, jaké jsou důvody pro výměnu.

 

Vedení obce nám sdělilo, že rolety již nejsou v záruce a že jsou nefunkční, proto je prý potřeba koupit nové a vyměnit je. Jeden ze zastupitelů PRO Přílepy proto šel funkčnost rolet ověřit a ejhle, všechny byly plně funkční. Pídili jsme se proto po tom, kdo tedy výměnu prosazuje. Podle místostarosty Hoška vzešel požadavek od kulturní referentky. Evidentně ale nikdo nekontroloval, zda je výměna opravdu potřeba. Vyžádali jsme si tedy, aby byly přesné informace o důvodech zařazení položky zastupitelům sděleny mailem s odůvodněním, kdo a proč ji navrhnul. Zároveň jsme navrhli, aby z byla tato položka rozpočtu vypuštěna, což přes většinu zastupitelů neprošlo. Paradoxně o pár týdnů později vypuštění navrhnul sám místostarosta Hošek. A nakonec, jako už v mnoha jiných případech, bylo všechno jinak...

 

V průběhu července a srpna jsme dodání odpovědí na naše otázky několikrát urgovali. Bez jakékoli odezvy, až do konce srpna, kdy paní místostarostka Válková zaslala odůvodnění, že byly podle hlášení paní uklízečky a dalších uživatelů kina dvě rolety porouchané. Odpověď na dodatečné otázky, jak je možné, že při fyzické kontrole byly plně funkční, jsme se ale nedostali. V zaslaném odůvodnění bylo navíc uvedeno, že nové rolety byly objednány. Jak mohly být objednány, když nebyly v rozpočtu, to už jsme se opět ani přes opakované dotazy nedozvěděli. Průběh otázek a odpovědí k tomuto tématu si můžete přečíst níže* pod tímto textem. V době vzniku tohoto textu na počátku září jsme, ani po více než dvou měsících, odpovědi nedostali. Toto názorně dokresluje způsob jednání vedení obce s „vybranými“ zastupiteli a bohužel v řadě případů i s občany.

 

(dodatečně doplněno po zasedání zastupitelstva) Na jednání zastupitelstva 12. září jsme se dozvěděli v kontextu předchozích nepravd a mlžení již nikoli překvapivou informaci - paní starostka po urgování jasných odpovědí sdělila, že rolety již byly objednány a jsou nainstalovány. Divili jsme se, jak mohly být objednány, když byly na žádost samotného pana Hoška vyřazeny z rozpočtu. Odpovědí bylo mlčení a krčení ramen. Takový „pořádek“ máme na obci...

 

Rozloučení

Jak už jste se mohli před několika měsící dočíst na našem webu, naše sdružení na podzim letošního roku v komunálních volbách již kandidovat nebude a nadále se nebude přímo angažovat v obecní politice. Toto je tedy „poslední výstřel“ opoziční rubriky v našem podání.

 

Aktivity Sdružení PRO Přílepy nicméně s okamžikem voleb nekončí. I nadále se budeme podílet na veřejném životě obce, upozorňovat na nepravosti, zveřejňovat křiklavé případy nekompetentnosti, obcházení zákonů či uvádět informace nezakládající se na pravdě na pravou míru. Budeme také nadále organizovat společenské a veřejně prospěšné aktivity tak, jak jsme činili doposud. O tom všem se budete i nadále dozvídat na www.proprilepy.cz.

 

Dvanáct let jsme aktivně působili v obecní politice a přitáhli k ní mnoho dobrých a aktivních spoluobčanů a udělalo se hodně dobré práce. „Stopa“ PRO Přílepy zůstane ve vedení obce v určité formě pravděpodobně i nadále. Paní starostka Čermáková a paní místostarostka Válková začínaly svou kariéru v komunální politice právě na kandidátce našeho sdružení. Ačkoli s jejich současnou činností často nesouhlasíme a mnohá jejich minulá konání proběhla za, z našeho pohledu, ne zcela čistých okolností, přejeme jim do budoucna hodně úspěchů.

 

Do letošních voleb kandidují v Přílepech tři subjekty a na každé z kandidátek je několik silných osobností. „Klání“ to bude tedy velmi zajímavé. Věříme, že mezi nimi bude převažovat zdravý selský rozum nad stádním myšlením, které občas charakterizovalo část stávajících zastupitelů. Přejeme všem občanům v komunálních volbách šťastnou ruku ve výběru budoucnosti naší obce a děkujeme všem, kteří nás v naší činnosti od roku 2006 podporovali.

Za zastupitele PRO Přílepy Richard Kapsa, Petr Morysek, Kamila Handlová

 

PS: volební kampaň neprobíhá bohužel zcela čistě a nynější "vládní strana" Tradice-Budoucnost ve své volební kampani zneužívá i malé děti z prvního stupně základní školy.

 

* Konverzace ohledně rolet mezi místostarostkou Válkovou a zastupitelem Kapsou:

22.8.2018 Kapsa:

Žádám vedení obce, aby na veřejné jednání zastupitelstva připravilo k veřejnému prezentování tyto informace, které už jsme měli dávno obdržet, ale neobdrželi...:

1) vysvětlení pokusu o zařazení do rozpočtu rolet v kině,

2) ...

23.8.2018 Válková:

Dobrý den všem,

zasílám dokument v příloze k řešení rolet, tedy bod ad 1)

Kapsa:

Děkuji za podklad k roletám, ale vůbec jej nechápu. Při kontrole byly rolety naprosto funkční. Tudíž jsou 2 vysvětlení - a) pracovní četa je opravila a fungovaly dostatečně, nebylo nutné je tedy objednávat; b) ony vyzkoušené rolety už byly ty nové a byly pořízeny a instalovány ještě předtím než na ně byly v rozpočtu vyčleněny prostředky.

Ani v jednom případě pak nechápu, co má znamenat věta, že byla objednána výroba nových, protože položka na jejich nákup nakonec z rozpočtu byla vypuštěna. Prosím tedy o srozumitelné logické vysvětlení, jak se aktuálně tato věc má.

Válková:

Ad) 1 - Petr nezkoušel roletu u pódia.

Kapsa:

ad 1) opět nedostávám odpověď na co jsem se ptal... můžeš si prosím přečíst otázku a odpovědět na to co jsem se ptal? Pokud vím, Petr zkoušel úplně všechny rolety po pravé straně od pohledu z podia.
Než dostávat "neodpovědi" ve stylu Hošek-Válková, tak to raději nedostávat žádné a vyříkáme si to na veřejném zasedání. Věřím, že většina zastupitelů vidí, jak vedení obce komunikuje a nereaguje na dotazy. Jsme na to v posledních letech zvyklí, ale smířit se s tím nehodlám.

Válková:

Jak píšeš, raději žádné odpovědi!

 

A takto to na obci chodí při komunikaci s triem Čermáková-Hošek-Válková vcelku běžně...