Je tu volební rok – obec vás potřebuje

08.02.2018 22:21

Sdružení PRO Přílepy přeje všem spoluobčanům do roku 2018 hodně zdraví, štěstí i zábavy. Bude to rok na mnoha úrovních přelomový. Zvolili jsme si prezidenta, jakého si zasloužíme, brzy budeme mít (nebo už máme?) snad plnohodnotnou vládu. A na podzim nás čekají volby do obecních zastupitelstev. Jsou to volby, kde mají občané vlastně největší sílu – sílu ovlivnit své bezprostřední okolí. A nejen ovlivnit, ale také se přímo na řízení obce podílet.

Žijeme v hektické době a zájem o věci veřejné upadá. Jede ráno autobus do práce? Teče mi voda? Dostalo se mi dítě do školky? Ano, ano... co víc si přát? Všechno zdánlivě funguje jak má, tak proč do toho nějak zasahovat, angažovat se? Taky postoj, ale nebezpečný...

Před 12 lety se sešla skupina 9 občanů Velkých Přílep, mladých i starších, starousedlíků i „náplav“, ze staré zástavby, H-Systému i ARI. Všichni byli nespokojení s tím, jak se obec v té době vyvíjela a měli za cíl změnit život svého okolí k lepšímu. Vzniklo tak sdružení PRO Přílepy, které v tehdejších volbách získalo 64 procent hlasů a začalo život v obci měnit. Ustanovilo do funkce novou starostku, která řídí obec dodnes. Vyřešily se palčivé problémy s dodávkami pitné vody i s kapacitou mateřské školy či základní školy. Z čističky odpadních vod v havarijním stavu se stalo jedno z nejmodernějších zařízení svého druhu v regionu... atd atd. Zažili jsme za tu dobu podrazy, „přeběhlíky“, lži, pomluvy, ale také úspěchy a řadu splněných cílů nejen z volebního programu.

Čas na generační výměnu

Klapka... 12 let poté. Většina ze zakládajících členů sdružení se stále aktivně angažuje v obecní politice, ať už na té či oné „straně“. Přesto pro část z nás nastalo období, kdy pracovní nebo osobní vytížení neumožňuje věnovat dostatek energie obecním záležitostem tak jako doposud. Nastal čas na generační výměnu. Velká část z nás z osobních důvodů nebude moci letos na podzim znovu kandidovat. Nevyhovuje nám ale styl „sbohem a šáteček“, nechceme potichu zmizet. Budeme se i nadále ve věcech veřejných aktivně angažovat.

Rádi tak přivítáme na kandidátku PRO Přílepy nové tváře, které převezmou „prapor“ a budou se snažit prosazovat poctivou lokální politiku bez lhaní, kamarádíčkování, manipulování výběrových řízení, zbytečně megalomanských plánů..., pragmatickou politiku založenou na selském rozumu a jednoduchých počtech. Těm, kteří mají zájem osobně se podílet na budoucnosti obce, poskytneme rádi své zkušenosti i rady, i možnost vést zavedenou kandidátku z čelních míst. Rádi také se svými zkušenostmi pomůžeme vzniknout novým kandidátkám pod novými názvy a s novými cíli.

Věříme (doufáme, že nikoli naivně), že se najde dost lidí, kteří budou mít zájem podílet se na řízení obce, ať už na jakékoli kandidátce. Máte-li zájem se jakkoli angažovat a nezávazně své cíle konzultovat s těmi, co mají více než 10 (a někdy i 20) let zkušeností, napiště nám na proprilepy@seznam.cz. Poradíme, jak založit své sdružení, jak koncipovat kandidátku či jak se zařadit na kandidátku již existující formace.

 

Za zakládající členy PRO Přílepy Richard Kapsa, Marie Palkosková, Petr Morysek, Libor Kettner